Da se pridružiš tabornikom, ne potrebuješ veliko – dovolj je že zanimanje. Tudi rutico priskrbimo mi. Pa vendar vsako leto vztrajamo pri plačevanju članarine. Zakaj?

Taborniki delujemo v društvu, ki je nepolitična, nevladna organizacija, za svoje delovanje pa se financiramo z letno članarino članov, občinskimi in državnimi razpisi, odmerjenim deležem dohodnine ter donacijami. Ker ne delijo vsi takšne mere entuziazma do taborništva, kot ga mi, je financiranja z drugih naslovov manj kot bi si želeli. Zato se v veliki meri zanašamo na članarino.

Naši člani postanejo tudi člani Zveze tabornikov Slovenije in s tem Svetovne skavtske organizacije (WOSM), prejemajo pa tudi taborniško revijo Tabor. Nam pomembno je tudi odgovornostno zavarovanje članov, ki jo ravno članstvo v Zvezi nudi, zato tudi vztrajamo, da vsi, ki na srečanjih sodelujejo, poravnajo članarino. V ta namen odmerjamo 20 € od vsake plačane članarine direktno za Zvezo. Preostanek porabimo za delovanje rodu.

Kaj pa potrebuje rod za delovanje? Veliko različne opreme, včasih servis rabljene, izobraževanja članov, hrano in pijačo na večjih akcijah, pa kakšen avtobus, če se odpravljamo kam dlje. Trudimo se, da bi svojim vodnikom, ki program kvalitetno izvajajo, povrnili čim več, če že za svoje delo ne prejemajo direktnega plačila. Želimo si tudi, da so prispevki članov na akcijah čim manjši in da za udeležbo na srečanjih ne pobiramo mesečne »vadnine«, da se jih lahko udeleži vsak, ki si tega želi, in ga finančna situacija ne bi pri tem ovirala.

Po letu preizkušenj so pred nami nove, zato smo se letos odločili vpeljati nov sistem plačevanja članarine. Želimo postaviti dovolj visoko ceno, ki nam bo omogočala nemoteno letno delovanje rodu, hkrati pa dovolj nizko, da bo tabornik lahko postal vsak, ki si to želi.

Starše vabimo, da izpolnijo pristopno izjavo, s pomočjo katere bomo dobili osnovne informacije o članu.

Ob izpolnitvi pristopne izjave boste sedaj lahko izbrali, kakšno vrsto članarine boste namenili našemu rodu. Na voljo so:

–        TEMELJNA, ki znaša 25 €, pokriva stroške članarine za Zvezo tabornikov Slovenije, petina gre za delo v rodu, je zato bolj dostopna tistim, ki jim plačilo članarine predstavlja velik strošek.

–        PRIPOROČENA, ki znaša 40 €, omogoča nemoteno delovanje društva.

–        PODPORNA, ki znaša 60 €, izkazuje podporo društvu za opravljeno delo ter omogoča organizacijo in pokritje drugih aktivnosti in investicij.

Potem boste na svoj e-naslov, ki ga vnesete v pristopni izjavi, dobili sporočilo s podatki za plačilo članarine za včlanjenega otroka. En sklic velja za enega otroka. Če imate otrok več, morate za vsakega posebej izpolniti pristopno izjavo. Plačana letna članarina je pogoj za udeležbo na rodovih akcijah (zimovanje, zaključki, taborjenje …).

Kot omenjeno, višino članarine izbere vsak sam ob izpolnitvi pristopne izjave, že vnaprej pa poudarjamo, da nihče od članov zato ne bo drugače obravnavan, saj popolnoma spoštujemo odločitev vsakega. Dostop do podatkov ima zavoljo obdelave samo rodov blagajnik.